Hoe verspreid is het virus in Nederland?
Zonder medische tests is het natuurlijk niet mogelijk om vast te stellen hoeveel procent van de Nederlanders ziek geworden zijn of het virus dragen zonder dat ze ziek zijn geworden.
Maar wel zijn er een aantal vragen gesteld, die enig inzicht kunnen geven over de mate van verspreiding.
Op de vraag hoe groot men de kans acht dat men zelf het Coronavirus krijgt geeft 5% aan de kans als boven de 90% te zien, 8% rond de 75 % en nog eens 25% tussen 50 en 75%. 20% acht de kans kleiner dan 25%.
35% acht de kans groot dat als men de ziekte krijgt, het fataal zal aflopen. Vrouwen meer dan mannen. De helft van die groep wegens hun gezondheidssituatie, een derde wegens hun leeftijd.
Via een vraag, die we al met grote regelmaat sinds 2009 stellen, kunnen we een indruk krijgen van de omvang van de verspreiding van het Coronavirus in Nederland. Natuurlijk met allerlei slagen om de arm, maar het is toch van belang die cijfers te geven. Vorige week meldde we dat we ten opzichte van 2 weken ervoor een duidelijke stijging zagen van het aantal mensen dat iemand kende met griepachtige verschijnselen.
Maar deze week zien we geen duidelijke stijging. Nu geeft 35% van de Nederlanders aan iemand te kennen (in het eigen gezin, kennissenkring, werk of anders).
Het cijfer van het RIVM zijn over week 11 (dat loopt tot 15 maart). Die 115 per 100.000 staat voor circa 20.000 patienten.
Nivel vraagt in opdracht van het RIVM aan mensen gevraagd of ze griepachtige verschijnselen hadden. In week 10 werd een percentage van 17% gaf op dat ze dat hadden en 8% gaf aan dat ze een huisarts hadden geraadpleegd. Maar dan hebben we wel een interessant cijfer te pakken. Want dat zou betekenen dat volgens het Nivel-onderzoek rond de 150.000 mensen met griepachtige verschijnselen bij de huisarts zijn geweest. En dat is ruim 7 keer meer dan het normale wekelijkse onderzoek van RIVM zelf laat zien (100 van de 100.000 Nederlanders).
Nu zijn er in Nederland 5000 huisartsen(praktijken). Dus als de Nivel cijfers een goed beeld zouden geven dan zouden dus in week 10 circa 30 patienten per huisarst zich met griepachtige verschijnselen bij de huisarts hebben gemeld. Dat lijkt me min of meer in lijn met de bevindingen die ik ook al vorige week rapporteerde dat er 5 tot 6 keer zoveel mensen zijn die griep hebben dan naar de huisarts gaan (of althans door de huisarts aan het RIVM wordt gemeld).
Ik heb ook de cijfers die ik heb vastgesteld deze week uitgesplitst naar regio. Dan zie ik zowel in de zuidelijke provincies als in de drie Noorderlijke provincies dat de cijfers ongeveer gelijk zijn aan die van de vorige week. Dus ik zie niet dat er een sterke toename nu is van gemelde griep-gevallen buiten het Zuiden.
Het RIVM rapporteert dat in week 11 van 107 patienten met acute luchtweginfectie monsters zijn afgenomen. Bij 9 daarvan (8%) werd het Corona-virus gevonden.
Bij ons onderzoek meldde 9% dat er iemand in het gezin griepachtige verschijnselen vertoont. Vorige week was dat 8%, terwijl het 3 weken geleden nog 5% was.
In Brabant en Limburg wordt het wel wat meer gemeld dan in de rest van het land, maar de verschillen zijn niet heel erg groot.
Nog steeds denkt bijna de helft van die mensen, die iemand in het gezin heeft met griepachtige verschijnselen, dat hij/zij besmet is met het Coronavirus. Dus dat betekent dat 4% van alle Nederlanders meldt dat men denkt dat iemand in het eigen gezin nu het Coronavirus heeft.
Vanzelfsprekend weten we niet of dat zo is, maar het is van belang die cijfers te blijven volgen en ook af te zetten tegen de cijfers waarmee Nivel gaat komen. Mede omdat we al zo lang dezelfde vragen stellen en daarmee dus een vorm van ijking kunnen verrichten.