Corona-crisis onderzoek 5 juli 2020
Ook bij het onderzoek deze week naar de reacties van de Nederlanders t.a.v. de lijn die de regering volgt m.b.t. de Corona-crisis, zien we over het algemeen instemming. Net zoals in de afgelopen 3 maanden. Maar er zijn wel verschillen tussen groepen in de samenleving.
Allereerst zien we de rapportage over de reactie op de snelheid waarmee de maatregelen van de lockdown worden afgebouwd. Er zijn net zoveel mensen die vinden dat het te langzaam gaat als te snel. De meeste vinden dit tempo goed. De verschillen in opvattingen tussen de kiezers van de partijen zijn groot. Kiezers van VVD, CDA en D66 zeggen voor bijna drie kwart dat het huidige tempo goed is. Kiezers van FVD en PVV willen in meerderheid dat het sneller gaat.
Als er naar de persoonlijke kenmerken wordt gekeken dan zijn de verschillen niet zo erg groot. Bij een hoog opleidingsniveau zegt men vaker dat het huidig tempo zo goed is (63%) . Bij een lager opleidingsniveau zegt men dat minder (43%), maar men verdeelt zich in vrijwel gelijke mate over “het gaat te snel” en “het gaat te langzaam”.
45% van de Nederlanders acht de kans (vrij) groot dat in Nederland de komende 3 maanden een tweede golf zal komen. Ook daar zien we geen echt grote verschillen naar persoonlijke kenmerken. Bij PvdA-, SP- en Partij voor de Dieren-kiezers zien we meer dan de helft die dat denkt. Bij D66-kiezers is dat 37%. Het minst denken kiezers van FVD dat (32%).
Op de vraag of men vindt dat buiten of binnen de 1,5 meter maatregel moet afgeschaft worden zien we wel duidelijke verschillen naar een aantal kenmerken. Buiten wil 44% het afschaffen, binnen 25%. Daarzien we wel grote verschillen naar politieke voorkeur, zoals de grafiek hieronder laat zien. Kiezers van FVD en GroenLinks vormen de uitersten bij deze grafiek.
Als deze antwoorden afgezet worden naar persoonlijke kenmerken dan vallen de variabelen op, die ik al vaker heb onderkend als een belangrijke basis voor het verschil in oordeel over een groot aantal onderwerpen. De combinatie van de vragen of men zich zorgen maakt over de eigen financiele toekomst en of de veranderingen van de laatste 10 jaar vooral hebben gezorgd voor kansen of bedreigingen. Als je je geen zorgen over je financiele toekomst maakt en vooral kansen hebt ondervonden dan wil je in veel mindere mate de afschaffing van de 1,5 meter regel dan als je je wel zorgen maakt over je financiele toekomst en vooral bedreigingen hebt ervaren. De cijfers zijn t.a.v. afschaffing van de 1,5 meter regel buiten resp. 35% en 60% en binnen resp. 23% en 41%.