De PvdA, na het terugtreden van Asscher
Na de desastreuze nederlaag van de PvdA in maart 2017 met 6% van de kiezers (9 zetels) kwam er onder Asscher herstel. Eind 2019 was de hoogste score in de peiling 20 zetels. Maar sinds mei 2020 ging het langzaam bergafwaarts met een score van slechts 11 zetels vorige week. En na het aftreden van Asscher is de score deze week slechts 10 zetels, slechts 1 meer dan maart 2017.
De grote vraag is of de PvdA in staat is om toch bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen een duidelijk beter resultaat te halen dan die 10. Uit het onderzoek van vandaag blijkt 15% van de Nederlandse kiezers de PvdA een kans te geven op een stem. Daarvan geeft nu dus ruim 6% aan PvdA te stemmen. De overige van de potentiele PvdA kiezers geven nu met name aan GroenLinks, D66 of SP te stemmen of aan te geven nu niet te weten op welke partij te stemmen.
De nieuwe lijsttrekker van de PvdA wacht een zware taak om onder deze conditities toch 15 zetels te halen of meer.
In ons onderzoek van gisteren hebben we vier mogelijke lijsttrekkers aan de kiezers, die de PvdA niet uitsluiten, voorgelegd.
Eerst is gevraagd wie men het liefst van de vier voorgelegde namen zou willen als lijsttrekker:
Er is weinig verschil bij de beamtwoording van de vraag tussen degenen die nu al zeggen dat ze PvdA stemmen en degenen die dat nu niet aangeven en de PvdA wel een kans geven.
Vervolgens is aan deze groep kiezers voorgelegd welke kans ze geven PvdA te stemmen met één van die vier als lijsttrekker. Dan zien we het electorale potentieverschil voor de vier genoemde personen. Dit is de optelling van het antwoord “zeker wel” en “waarschijnlijk wel” onder die groep van 15% van de Nederlanders. De 66% bij Aboutaleb betreft dan 10% van alle kiezers (15 zetels). Maar let op want de helft van deze groep zegt “waarschijnlijk wel” en de ervaring leert dat je hiervan maar een deel echt PvdA gaat stemmen :
Juist omdat deze groep slechts 15% groot is zijn dit geen hoopgevende cijfers voor de PvdA. Alleen bij Aboutaleb zien we dat degenen die vooraf zeggen de PvdA geen kans te geven op een stem (en dus niet bij die 15% behoren) dat dan nog 4% aangeeft met hem de PvdA toch wel te overwegen. Maar ook dat kan niet meer dan 3 zetels extra opleveren.
Al met al lijkt het erop dat welke keuze de PvdA ook maakt de kans dat de PvdA het één-na-slechtste resultaat haalt uit de electorale geschiedenis ooit. Een partij, die in de 20e eeuw gewend was tussen de 25% en 35% van de kiezers achter zich te krijgen, mag nu heel blij zijn als het 10% wordt.