Partijvoorkeuren en de positie van Pieter Omtzigt
Tien dagen na de verkiezingen en na een valse start van het formatieproces zien we op diverse manieren hoe de versplintering van het Nederlands electoraat doorzet. Waar je ook naar kijkt in de cijfers van vandaag vraag je je af hoe er nog iets kan gaan ontstaan in de komende tijd, wat de goedkeuring kan wegdragen van een meerderheid van de kiezers.
Allereest hebben we gevraagd aan de kiezers of ze als ze nu nog een keer zouden mogen stemmen, zij dezelfde partij zouden stemmen als ze vorige week hebben gedaan. 89% antwoordt dan bevestigend. Op de vraag wat ze zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden dan zien we een uitslag met beperkte verschuivingen. Alleen JA21 gaat met 2 zetels vooruit.
Gezien de ontwikkelingen rondom Pieter Omtzigt hebben we aan de ondervraagden de hypothetische situatie voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben als Pieter Omtzigt met een eigen partij aan de verkiezingen had meegedaan. Dat is natuurlijk hypothetisch omdat als dit echt gebeurd zou zijn dan zou er een andere campagne geweest zijn dan nu en zou er ook sprake zijn van bepaalde andere kandidaten die ook op die lijst hadden gestaan. De vraag heeft vooral tot doel om vast te stellen hoe groot de aanhang is van Pieter Omtzigt. Dat is dus niet alleen te merken aan zijn voorkeurstemmen bij het CDA, maar ook de kiezers die aangetrokken kunnen worden uit de andere partijen.
Deze hypothetische vraag levert deze lijst Pieter Omtzigt een score op van 23 zetels. Goed valt te zien van welke partijen die kiezers dan afkomstig zouden zijn geweest. Ook hieruit kan goed opgemaakt worden hoe volatiel de kiezers zijn.