De bijna-val van het kabinet
Opstappen
Op 15 november was het kabinet-Schoof blijkbaar bijna gevallen. Na de aankondiging van het aftreden van de staatssecretaris Achahbar bij het begin van de ministerraad duurde het tot laat op de avond dat het duidelijk was dat de overige NSC-kabinetsleden niet ook gingen aftreden.
In de nasleep ervan traden ook nog twee NSC-kamerleden af.
Op twee manieren is deze – nieuwe – crisis via onze peiling vastgesteld. De ontwikkeling van het vertrouwen in de regering en de premier en de reactie op een aantal stellingen rondom de gebeurtenissen van de afgelopen week.
Regering/premier
De vraag die we steeds stellen is hoe lang men verwacht dat het kabinet blijft zitten en hoe lang men denkt dat het kabinet blijft zitten. Met name dat eerste cijfer schommelt sterk in relatie tot wat er rondom het kabinet gebeurt.
Er is ook gevraagd hoe lang men wil dat het kabinet blijft zitten. Bij de verschillende peilingen schommelde het percentage dat hoopte dat het kabinet de rit gaat uitzitten rond de 50%. Maar die score is deze week gedaald naar 43%.
Het vertrouwen in premier Schoof dat twee weken geleden nog op 5.9 stond staat nu op 5,5. De daling kwam voornamelijk op rekening van de kiezers die op linkse partijen stemmen. Die aanvankelijk vrij positief waren over de nieuwe premier, maar die score is geleidelijk gedaald naar een niveau van rond de 3.
Stellingen over de crisis
Er zijn zeven stellingen over de crisis van de afgelopen week aan de ondervraagden voorgelegd. Deze worden in de onderstaande grafiek afgezet tegen de huidige politieke voorkeur. De verschillen tussen de kiezers van de coalitiepartijen en de andere zijn groot.
De cijfers spreken verder voor zichzelf.
Zoals ook uit de vorige grafieken blijkt willen ook de kiezers van NSC nu (evenals de NSC kiezers uit 2023 trouwens) dat het kabinet blijft zitten en de rit uitzit.