De VVD daalt verder aan het eind van het parlementaire jaar
In deze laatste week van het parlementaire jaar stond in de Tweede Kamer het meest in het licht van de twee asielwetten, die besproken werden, en donderdagavond uiteindelijk in meerderheid mee is ingestemd.
Ook was de affaire rond Douwe Bob in de publiciteit breed aanwezig, met een prominente rol daarbij van de politiek leider van de VVD.
Door de overgangstabel onder de kiezers te vergelijken met die van twee weken geleden is goed te zien welke electorale bewegingen er waren:
- Het CDA verliest met haar opstelling om niet in te stemmen met de asielwetten kiezers naar rechts, maar wint kiezers van links. Per saldo blijft het CDA gelijk staan op 21 zetels.
- De VVD verliest net zoals bij de vorige peiling weer kiezers. Zowel in de richting van JA21 als CDA.
- JA21 zit verder in de lift en stijgt er weer 2 naar de 10.
Bij de overige partijen zien we BBB en D66 1 zetel stijgen en PVV en GroenLinks/PvdA 1 dalen. Dit leidt tot deze uitslag.
De asielvoorstellen
De afzonderlijke voorstellen uit de twee wetten zijn aan de kiezers voorgelegd en de volgende grafiek laat zien wat de huidige kiezers van de verschillende partijen vinden. Ook is het intrekken van de spreidingswet meegenomen.
Het enige voorstel uit de asielwetten waar geen meerderheid voor is, is de strafbaarheidsstelling van hulp aan illegalen. Uit de grafiek blijkt duidelijk dat de kiezers van PVV, BBB, JA21 daar in meerderheid wel voor zijn. Bij de VVD is het 50-50. Maar bij het CDA is het slechts 10%. Dat laatste komt mede omdat de potentiële CDA-kiezers van twee weken geleden die wel voor dit voorstel zijn, ten dele nu een andere partij kiezen dan het CDA.
Aan de andere kant heeft deze opstelling van het CDA ook voor nieuwe kiezers gezorgd. Ten dele van D66 en ten dele van de VVD.
Lees ook “De gewenste premier en regering”. Daar blijkt ook uit de sterke uitgangspositie van het CDA en Henri Bontenbal.