Stemming 14-10: Weinig verschuivingen na uitbarsting geweld Israël-Gaza
Na een week met veel emotie rondom de geweldsuitbarstingen in Israël/Gaza blijken de electorale effecten (nu) nog niet aanwezig. In totaal zien we vier veranderingen in het aantal zetels bij partijen:
- PVV stijgt nog 1 zetel (naar 20) ten koste van BBB.
- PvdD daalt nog 1 zetel, naar 4, een score die we lang niet hebben gezien bij deze partij. Deze zetel komt terecht bij de VVD, die iets meer kiezers aantrekt dan vorige week.
De lichte stijging van de PVV en lichte daling van de BBB is voortzetting van de trend van de laatste weken.
Dat PvdD de laagste score haalt in bijna 10 jaar komt door de nasleep van het interne gedoe bij die partij. Minder dan 50% van de kiezers van PvdD bij PS2023 geven nu aan weer PvdD te stemmen en vrijwel geen kiezers komen van andere partijen. PvdD verliest in gelijke mate aan NSC en PvdA/Groen Links.
Bij PvdA/GroenLinks zien we dat de GroenLinks-kiezers van de PS2023 nu wat meer die nieuwe combinatie zeggen te gaan stemmen (van 77% naar 82%) en de PvdA-kiezers van PS2023 zeggen dat juist wat minder (67% tegen 72%).
Israëlische vlag van regeringsgebouwen
Rondom het hijsen van vlaggen na de aanslagen in Israël door Hamas op 7 oktober ontstond nogal wat discussie. Met name over de besluiten in de afzonderlijke gemeenten. Gevraagd is welke keuze men het liefst had gehad rondom deze vlag. Men kon kiezen uit “Israëlische vlag”, “Israëlische & Palestijnse vlag”, “Palestijnse vlag”, “Nederlandse vlag”en “Andere vlag” en Geen vlag”. Hieronder de uitkomsten afgezet naar de huidige politieke voorkeur. Omdat het antwoord “Palestijnse vlag” maar door 1% werd genoemd is die toegevoegd aan “Andere vlag”.
Dat de ontwikkelingen in het oorlogsgebied geen invloed hebben op de Nederlandse politieke verhoudingen hoeft niet te betekenen dat dit tot 22 november zo blijft. Dat is mede afhankelijk van de ontwikkelingen in daar, maar ook in welke mate het in Nederland tot spanningen (of meer) zal leiden.