De electorale positie van FVD na de interne clash
Vrijdag is al vastgesteld dat door de ontwikkelingen van de afgelopen week het aantal zetels van FVD in onze peiling is gedaald naar 3 zetels (-5). De partij die hier het meest van profiteert is PVV (+4).
Resterende electorale potentie
We hebben diverse vragen gesteld over de ontstane situatie en wat de potentiele kiezers van FVD denken en willen. Daarbij zijn drie groepen gemaakt van kiezers:
- Degenen die FVD hebben gestemd bij PS2019 (die groep noemen we “PS2019”)
- Degenen die vorige week nog aangaven FVD te prefereren (samen 8 zetels). (die groep wordt “vorige week” genoemd)
- Degenen die deze week nog aangeven FVD te willen stemmen. (die groep wordt “deze week” genoemd)
Stemt nu op FVD
- PS2019: 13% (dus 13% van de kiezers van FVD bij PS2019 geven aan nu FVD te stemmen).
- Vorige week: 35% (dus van degenen die vorige week nog zeiden FVD te stemmen, zegt nog maar 35% het nu).
Zou op een nieuwe partij stemmen met Eerdmans of Nanninga als lijsttrekker
- PS2019: 6% (6% van de FVD kiezers van PS2019 geven aan op die eventuele nieuwe partije dan te stemmen).
- Vorige week: 16%
- Deze week: 8%
Zou op FVD stemmen als Eerdmans of Nanninga alsnog lijsttrekker wordt/worden en Baudet vertrokken is
- PS2019: 5%
- Vorige week: 31%
- Deze week: 8%
Ongeveer een derde deel van degenen, die nu aangeven FVD te stemmen met Baudet als lijsttrekker, zouden dat ook doen als Eerdmans of Nanninga de lijsttrekker zou zijn.
Als we deze antwoorden in onderlinge samenhang zien, dan kan gesteld worden dat het eigenlijk niet veel meer uitmaakt wat er uit de interne strijd bij FVD precies komt, een beter resultaat op 17 maart a.s. dan 3 à 4 zetels lijkt onhaalbaar. Met Baudet of met Eerdmans of Nanninga, dat maakt eigenlijk weinig uit. En als Eerdmans en Nanninga een nieuwe partij zouden oprichten dan zal die partij ook geen hogere score halen dan 2 à 3 en die gaan ten dele ook nog af van FVD.
De partij die het meest profiteert van de nieuwe sterke neergang van FVD is de PVV. Andere partijen (maar dan in veel mindere mate) zijn: VVD, CDA, SP, SGP en Code Oranje.
Stellingen n.a.v. de crisis
Er zijn een zestal stellingen voorgelegd aan de ondervraagden met betrekking tot de gebeurtenissen bij FVD. Die zijn afgezet tegen het huidig stemgedrag. Bij FVD treft u ook nog een extra groep aan, namelijk degenen die bij PS2019 FVD hebben gestemd, toen FVD 15% haalde.
Ook die antwoordpatronen zijn duidelijk:
Gezien de electorale verhoudingen op dit moment, waarbij de PVV op 28 zetels staat en FVD op 3, zijn de meest interessante categorieën die van de PVV-kiezers van dit moment en de FVD-kiezers van PS2019. Er wordt zeker door velen een ruimte gezien in het politieke spectrum tussen VVD en PVV, maar FVD lijkt geen kans te hebben die nog echt te gaan vullen. Nog steeds lijkt een score van 25% voor alle partijen rechts van de VVD een maximum score te zijn.
Alleen als de VVD fors zou gaan dalen is er een kans dat dan die 25% wordt overschreden. Maar voor FVD lijkt de kans verkeken te zijn daarvan te profiteren. De vraag is of de PVV dat dan wel zou kunnen en op een hogere score zou kunnen uitkomen dan de 28 zetels (18%) van vandaag.