De Stemming 19-9-2021: Veel kabaal in Den Haag, weinig verschuivingen

Na (weer) een heftige week in politiek Den Haag zien we toch maar weer kleine electorale bewegingen. D66 stijgt nu voor de tweede week een zetel en staat nu op 4 zetels verlies (20). De VVD daalt weer in de richting van de verkiezingsuitslag (-2 naar 35). Bij de overige partijen zien we verschuivingen van hooguit een zetel. Het lijkt erop dat tot er een kabinet is gevormd (of nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven) geen grote verschuivingen meer zulllen plaatsvinden.

De winst van BBB komt met name van FVD, PVV en CDA. Het verlies van CDA gaat met name naar BBB, JA21 en VVD. Het verlies van D66 gaat met name naar PvdA en Volt. Het verlies van FVD gaat naar PVV, BBB en BVNL/Van Haga.

Hoewel de PVV maar één zetel verliest zien we bij die partij wel een wat grotere uitstroom en instroom van kiezers. De PVV verliest aan BBB en JA21, maar wint van FVD.

80% van de ondervraagden vindt het terecht dat er een motie van afkeuring tegen Minister Kaag is ingediend. En 88% vindt het terecht dat ze na aanname van die motie afgetreden is. Bij D66-kiezers vond de helft het terecht dat die motie van afkeuring tegen haar is ingediend en 90% dat ze terecht is afgetreden. Bijna een derde van de kiezers vindt dat ze in een volgend kabinet als minister van Buitenlandse Zaken kan terugkeren. Bij D66-kiezers van maart jl. is dat 65%, bij VVD-kiezers is dat 28%.

62% vindt dat Mark Rutte had moeten aftreden toen in april jl. een motie van afkeuring tegen hem werd ingediend. Alleen bij de VVD-kiezers is het maar 12%. Bij kiezers van alle andere partijen is het een (ruime) meerderheid. Bij D66 is dat 82% en bij CDA is dat 52%.

Gewenste ministers

Ten slotte zijn aan de ondervraagden twintig namen voorgelegd met de vraag of men zou willen dat die personen in het volgende kabinet zouden zitten. In die lijst zaten acht namen van ministers uit Rutte-3 (Rutte, Hoekstra, Kaag, Koolmees, De Jonge, Schouten, Slob, Grapperhaus) fractievoorzitters van de grootste partijen (Wilders, Ploumen, Klaver) en nog negen anderen (Omtzigt, Schipper, Remkes, Pechtold, Asscher, Aboutaleb, Timmermans, Halsema en Agema).

Omtzigt en Aboutaleb worden dan het meest genoemd. Omtzigt wordt door een meerderheid van kiezers van vrijwel alle partijen genoemd. Kiezers van VVD en D66 doen dat voor ongeveer de helft. Aboutaleb wordt naast de kiezers van linkse partijen ook veel genoemd door kiezers van VVD, D66 en CDA (in alle gevallen nog meer dan Omtzigt). Alleen bij kiezers van PVV, FVD en JA21 scoort hij lager, maar nog wel hoger dan de meeste bestaande kabinetsleden bij die kiezers.

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV