Stemming 16-10-2022: BBB zakt weer wat terug
Bij de peiling van deze week zien we ten opzichte van de cijfers van 7 weken geleden dat BBB weer verder aan het terugzakken is, maar staat nog wel op 14 zetels winst. De PVV profiteert ervan en is nu weer de tweede partij met 18 zetels, 3 achter op de VVD.
Bij de overige partijen valt op dat JA21 nog steeds in de lift zit en nu even groot is als D66, PvdA en GroenLinks.
Lijst Omtzigt
Als de kiezers ook de keuze mogen maken uit een Lijst Omtzigt dan krijgt die Lijst nu 28 zetels. In augustus waren het er nog 24. En ruim een half jaar geleden nog 26 zetels. Het laat zien hoe volatiel het electoraal in de kern is.
Bij deelname van Lijst-Omtzigt zouden de vier regeringspartijen samen nog maar 40 zetels over houden van de 78, die men nu heeft. Terwijl zonder de Lijst Omtzigt het er 45 zijn.
Ook op de volgende wijze is te zien hoe weinig steun de regering nog krijgt onder de bevolking. Een derde wil dat het kabinet de rit uitzit. Onder de huidige kiezers van VVD en D66 is dat 88%. Maar van de huidige CDA- en ChristenUnie kiezers wil nog maar de helft het. Bij GroenLinks is het een kwart en bij PvdA bijna een derde. Van de Volt-kiezers wil 40% dat de regering de rit uitzit. De laagste cijfers zien we bij JA21-kiezers (11%), BBB- en PVV-kiezers 5%, en FVD-kiezers 2%.
38% denkt dat het kabinet de rit uitzit. Van de VVD-kiezers denkt 60% het en van de D66-kiezers de helft. Onder CDA- en ChristenUnie-kiezers is het beduidend minder dan de helft.
Zorgen maken over financiële toekomst
Over het onderwerp “zorgen maken over financiële toekomst” zijn er grote verschillen naar huidige politieke voorkeur tussen kiezers. Bijna de helft van de kiezers van de VVD en 41% van de kiezers van D66 maken zich geen zorgen over hun financiële toekomst. Bij kiezers van BBB, FVD, SP en PVV is dat een percentage rond de 10%.
De grafiek van de kiezers die zich grote of erg grote zorgen maken over hun financiële toekomst ziet er dan als volgt uit. Ook hier is goed te zien dat de kiezers van de regeringspartijen zich veel minder zorgen maken dan de overige kiezers. Dat hangt ook samen met het feit dat kiezers van de regeringspartijen uit 2021 voor 40% die partijen al verlaten hebben en dat dit beduidend meer kiezers zijn die zich grote zorgen maken om hun financiële toekomst. Want van de VVD-kiezers die nu niet meer VVD aangeven te stemmen zegt 40% (!) zich wel zorgen te maken over de financiële toekomst. Een groot verschil met de VVD-kiezers van dit moment (8%). Bij de D66-kiezers uit 2021 die nu geen D66 meer zeggen te stemmen is dat 34%. Bij CDA-kiezers, die de partij nu niet meer stemmen, is dat percentage zelfs 50%.
De cijfers laten zien hoe kwetsbaar de regeringspartijen zijn als er verkiezingen worden gehouden met dit soort financiële zorgen onder de bevolking. Want hoe anders zal de situatie zijn voor de kiezers als over 5 maanden de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden?
Autobiografie Maurice de Hond
Nog even een aankodiging: Rond de jaarwisseling verschijnt mijn autobiografie. Die zal o.a. ook over de peilingen gaan en de politieke ontwikkelingen van Nederland vanaf 1977, die ik van nabij heb meegemaakt. Zoals de verkiezingen van 1994, die leidde tot Paars, waar ik een bijzondere rol bij speelde. Plus het feit dat ik al in een heel vroeg stadium de opkomst van Pim Fortuyn aankondigde.
Op deze pagina treft u meer informatie over deze autobiografie aan en kunt u het boek al bestellen.