De Stemming 23-10-22: PVV+JA21+BBB groter dan regeringscombinatie

De peiling van vandaag laat zien dat BBB verder aan het wegzakken is. Nu zijn er nog maar 12 zetels over van de 20 die deze partij begin juli van dit jaar in onze peiling had. Dat was kort na het escaleren van de stikstofuitstoot-crisis. Die daling van BBB sindsdien is vooral ten goede gekomen aan PVV en JA21. Beide partijen staan nu 5 tot 6 zetels hoger dan ze begin juli 2022 stonden.  De PVV staat nu nog maar 1 zetel achter op de VVD en JA21 staat op de derde plaats 7 zetels achter op de VVD. Deze verschuiving tussen BBB en PVV/JA21 lijkt samen te hangen met het feit dat de stikstofuitstoot problematiek minder urgent voor de meeste kiezers lijkt te zijn dan het onderwerp asielzoekers/migratie en energiekosten/inflatie.

De regeringspartijen samen staan op 45 zetels (33 verlies). Dat is 1 minder dan PVV+JA21+BBB (25 winst).

Vertrouwen in de ministers

Het vertrouwen in de regering staat nu op de lage stand van 3,8 van een 10-puntsschaal. Alleen de huidige kiezers van de VVD en D66 geven een score boven de 6,0. Maar als we kijken welke score de kiezers van VVD en D66 uit maart 2021, die nu wel een andere partij stemmen, aan de regering geven dan ligt het rond de 3,5! Ook dat laat zien hoe moeilijk VVD en D66 het zullen hebben om tot aan maart 2023 weer duidelijk herstel te tonen.

In welke mate Edith Schippers als lijsttrekker van de VVD voor de Eerste Kamer daar verschil in kan gaan maken zullen we in de komende maanden zien.

We hebben ook het vertrouwen gemeten in de afzonderlijke ministers. Dit is het totaaloverzicht van alle kiezers.

Goed is te zien dat de twee ministers die al bekend waren van buiten de politiek, Dijkgraaf en Kuipers het hoogste score. Rutte en Kaag scoren het laagst van de 20 ministers.

Voor de huidige kiezers van de partijen met meer dan 3 zetels hebben we dit overzicht ook gemaakt. Dan valt goed te zien hoe groot de verschillen zijn van het vertrouwen in de ministers naar politieke voorkeur. Maar ook het verschillend patroon van vertrouwen in de 20 ministers.

 

Volgende week zullen we het overzicht laten zien van het vertrouwen in de fractievoorzitters.

Ten slotte vraag ik uw aandacht voor mijn autobiografie, die eind van het jaar verschijnt en die nu al hier besteld kan worden voor 25 euro (met de bezorgingskosten inclusief).

 

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV