Trump winnaar van de Amerikaanse verkiezingen?

In de VS denkt 79% dat Biden de echt verkiezingen gewonnen heeft, 3% dat Trump gewonnen heeft, 13% dat de verkiezingen nog niet beslist zijn en 5% geeft aan het niet te weten.  Van de Republikeinse kiezers denkt 60% dat Biden gewonnen heeft. Bij de Democratische kiezers vrijwel iedereen,

De cijfers in Nederland lijken op die van de VS. Van alle Nederlanders denkt 9% dat er fraude is gepleegd bij de Amerikaanse verkiezingen en Trump eigenlijk heeft gewonnen. 84% denkt dat Biden gewonnen heeft. 7% weet dat niet.

Het zijn vrijwel alleen kiezers van FVD en PVV die denken dat Trump gewonnen heeft:

  • Van de FVD-kiezers denkt 44% dat Trump heeft gewonnen en 27% Biden. 29% dat geeft aan het niet te weten.
  • Van de PVV-kiezers denkt 33% dat Trump heeft gewonnen en 49% Biden. 17% geeft aan het niet te weten.

60% van de kiezers denkt dat op 20 januari Trump op een normale manier uit het Witte Huis zal vertrekken. 23% denkt dat hij dan met geweld uit het Witte Huis gezet moet worden. 7% denkt dat de juridische strijd op 20 januari nog niet beslecht is en de inaugeratie van Biden en Trump dan nog niet zal plaats (kunnen) vinden. 6% denkt dat Trump een manier vindt dat hij op 20 januari als president wordt geinaugereerd. 5% weet het niet.

Ook hier zien we dat FVD- en PVV-kiezers duidelijk andere antwoorden geven:

  • 23% van de FVD-kiezers denkt dat Trump president blijft en 18% dat de inaugeratie van één van de twee op 20 januari nog niet kan plaatsvinden.
  • Bij de PVV-kiezers zijn deze percentages resp. 16% en 11%.
  • Bij de kiezers van de andere partijen zijn deze percentages bij elkaar minder dan 10%. Bij D66 en GroenLinks is dat 3%.

 

 

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV