Het zijn verwarrende tijden voor veel kiezers. Alsof de Coronacrisis niet voldoende is om mensen in verwarring te brengen, zien we in deze aanloop naar deze verkiezingen ingrijpende gebeurtenissen. Alsof er een aardbeving is geweest op het Binnenhof. Na de ophef binnen FVD en de leiderschapswissel bij het CDA, stapte deze week Asscher op als beoogd lijsttrekker bij de PvdA en trad vrijdag het hele kabinet af en verdween Minister Wiebes zelfs direct.
Als je dat allemaal op een rijtje ziet zou je denken dat er onder het electoraat heftige bewegingen plaats vinden. Maar dat is niet echt het geval. Hooguit een duidelijke toename van degenen die aangeven niet te weten op welke partij te stemmen. Echter de verschuivingen van week tot week per partij zijn gering. Echter de scores die we nu per partij zien staan, 2 maanden voor de geplande verkiezingsdatum, zijn toch eigenlijk wel bijzonder als je het in het licht ziet van de verkiezingsuitslagen van de afgelopen 60 jaar.
Per saldo lijkt Premier Rutte en de VVD nog het meest gewonnen te hebben deze week (+2 naar 35). Wat hij doet blijkt door (potentiele) kiezers van de VVD positief (en anderen) te worden beoordeeld. 90% vond het niet nodig dat het kabinet aftreed, maar dat rekenen ze hem niet aan. Slechts 6% vindt dat hij geen lijsttrekker meer zou moeten worden.
De PvdA is naar 10 zetel gezakt (-1) en staat daarmee gelijk met GroenLinks en SP (+1). D66 is wat gestegen (+1 naar 14). Het totale plaatje is nu.
Ten aanzien van de personele beslissingen naar aanleiding van het rapport over de toeslagenaffaire zien we maar weinigen, die het geen goede beslissing vinden. Er wordt dan door mensen hetzij gezegd dat het een goede beslissing is of dat het een begrijpelijke beslissing is, maar niet had gehoeven.
- Kabinet: 48% goede beslissing, 42% begrijpelijk, 10% geen goede beslissing
- Asscher: 63% goede beslissing, 32% begrijpelijk, 5% geen goede beslissing
- Wiebes: 69% goede beslissing, 27% begrijpelijk, 4% geen goede beslissing
Interessant is wat men vindt over het lijsttrekkerschap van drie kabinetsleden. Deze grafiek laat zien welk percentage vindt dat Rutte, Hoekstra of Kaag geen lijsttrekker zou moeten zijn naar huidige stemkeuze:
Daaruit blijkt dat de steun van de eigen kiezers voor de drie lijsttrekkers groot is. Maar weinig van die kiezers vinden dat de lijsttrekker weg moet. Zeker als je kijkt naar kiezers van partijen waarvan de betrokken lijsttrekker nog kiezers moeten kunnen winnen is de positie van Kaag op dat punt sterker dan die van Hoekstra en die weer sterker dan die van Rutte. Want van de CDA-kiezers vindt bij voorbeeld 38% dat Rutte van het lijsttrekkerschap zou moeten afzien, terwijl bij Hoekstra dat maar 5% van de VVD-kiezers is.
Als je dit allemaal overziet dan moeten er toch wel gekke dingen gebeuren als de VVD, of liever gezegd, Mark Rutte, niet de grootste partij gaat worden bij de verkiezingen van 17 maart. Daarnaast lijkt de kans groter te worden dat de huidige regeringspartijen de meerderheid gaan halen. Met name omdat aan de progressieve kant de regeringspartij D66 hoger staat dan de de progessieve oppositiepartijen. Maar in deze vreemde tijden kunnen er nog wel gekke dingen gebeuren, voordat de verkiezingen er zijn.
In een apart verslag treft u het onderzoek aan over de opvolging van Asscher.