De Stemming van 10-1-2021

Nog steeds zien we per week beperkte verschuivingen. Ten opzichte van de vorige week zien we slechts vier verschuivingen van 1 zetel.

Allereerst zien we de positie van de PvdA verder verzwakken, onder invloed van de discussie over de positie van Asscher als lijsttrekker. Die partij staat nu op 11 zetels (-1) en dat zijn er nog maar 2 meer dan bij de vorige verkiezingen. Zeven maanden geleden stond deze partij op 19 zetels.

Partij voor de Dieren stijgt van 6 naar 7 zetels. Mede waardoor er nu zes partijen zijn tussen de 7 en de 13 zetels op de plaatsen 4 tot en met 9.

De andere verschuiving zien we bij JA21. Waarschijnlijk mede door de publiciteit rondom deze nieuwe partij haalt deze partij er deze week 1 zetel bij. Daarmee staat deze partij op 3 zetels. Die is ten koste gegaan van CodeOranje. Maar we zien ook bij PVV- en FVD-kiezers interesse voor deze partij.

Aan de linkerkant van het politieke spectrum is er dus geen enkele partij die 10% of meer kiezers op dit moment achter zich kan krijgen. Noch de PvdA, noch GroenLinks, noch SP scoren hoger dan de regeringspartij D66.

Vermoedelijk zal het in de aanloop van de verkiezingen heel belangrijk worden welke van de kleine (nieuwe) partijen wel of niet in de publiciteit komen. En er staan nogal wat partijen op de deur te kloppen. Naast de partijen, die nu 1 of meer zetels scoren, zien we bij de volgende partijen wel enige aanhang: CodeOranje, Volt, Lijst Henk Krol, Splinter, NLBeter.

De kans is dus wel groot dat bij deze Tweede Kamerverkiezingen een record aantal partijen in de Tweede Kamer komen (15 of meer).

Hier staat het verslag naar een onderzoek over het stemmen per post en of men al dan niet zal gaan stemmen uit angst voor het virus.

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV