De Stemming 25-7-2021: afwachtend electoraat

Ook de uitslag van vandaag laat zien dat de verschuivingen gering zijn, maar dat houdt bij voorbeeld wel in dat maar 71% van het electoraat dezelfde partijkeuze maakt als bij de verkiezingen nu 4 maanden geleden. De partijen die de meeste kiezers zijn kwijt geraakt zijn het CDA en 50PLUS. Minder dan 40% van de kiezers van 17 maart geven nu aan deze partijen nu nog te stemmen. FVD is bijna 50% van haar kiezers kwijtgeraakt. Partijen, die meer dan 80% van hun kiezers hebben behouden zijn de VVD, en alle overige partijen, die minder dan 7 zetels in de Tweede Kamer hebben (PvdD, ChristenUnie, SGP, Denk, Volt, JA21, BBB, Bij1).

Opmerkelijk is hoeveel nieuwe kiezers de drie nieuwe partijen Volt, JA21 en BBB aantrekken. Samen staan ze op 10 zetels winst. BBB, die een maand geleden nog op 5 zetels stond, staat nu zelfs op 6 zetels. Alleen BIJ1, die vorige maand nog op 2 zetels stond, staat nu weer op 1 zetel.

 

Nog steeds wil een meerderheid Mark Rutte niet als premier terug (53%). Bij kiezers van D66 en ChristenUnie is dat ruim 40%. De kiezers van PvdA en GroenLinks zijn voor bijna 70% geen voorstander van Mark Rutte als premier.

Daarnaast is er ook geen uitgesproken voorkeur voor een regeringscombinatie. Kiezers van de verschillende partijen hebben duidelijk verschillende voorkeuren. VVD- en CDA-kiezers hebben een voorkeur voor het voortzetten van de huidige combinatie. D66-kiezers juist niet.

Nog los van de inhoudelijke obstakels die er liggen bij de vorming van het kabinet, wijzen deze cijfers erop dat wat de uitkomst ook zal zijn van de kabinetsformatie, het zal electoraal duidelijke gevolgen hebben.

60% wil nieuwe verkiezingen als op 1 september er nog geen kabinet is. Onder kiezers van de VVD (20%) en D66 (30%) zijn de voorstanders ver in de minderheid. 40% van de kiezers verwacht nieuwe verkiezingen voor 22 maart.

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV