Stemming 15-5-2022: Regeringscombinatie kalft verder af
Ook na 3 weken zien we geen grote veranderingen in politieke voorkeur. Een daling zien we alleen bij VVD (-2) en D66 (-1). BBB, PVV en FVD stijgen 1 zetel. Door die 3 zetels verlies staat de regeringscoalitie nog maar op 52 zetels. Dat zijn er 26 minder dan ze in maart 2021 gehaald hebben.
Volatiliteit
Slechts 38% van de kiezers denkt dat het kabinet de rit volmaakt. 40% denkt dat het kabinet voor 2024 gevallen is. Van de huidige VVD kiezers denkt twee derde dat het kabinet de rit uitzit. Bij ChristenUnie- en D66-kiezers is het 60% en bij CDA-kiezers 50%.
De helft van de kiezers zouden nu nieuwe verkiezingen willen hebben. Van de huidige kiezers van de regeringspartijen wil 8% dat. Maar dan moet wel gerealiseerd worden dat die regeringspartijen nu al een derde van de kiezers van ruim 1 jaar geleden is kwijtgeraakt. Want als we kijken naar de VVD- en D66-kiezers van maart 2021 dan wil een kwart nieuwe verkiezingen. Bij het CDA is dat zelfs 40%.
Na nieuwe verkiezingen zou 36% een zakenkabinet willen hebben en 36% een meerderheidsregering. Onder VVD-kiezers is dat 29% en D66-kiezers 16%.
55% van de kiezers hoopt dat bij nieuwe verkiezingen Pieter Omtzigt met een eigen partij meedoet. 26% van de kiezers geeft aan dat de kans vrij groot of groter is dat men dan op die partij zal stemmen. De onderstaande grafiek laat zien welke partijen dan in potentie de zwaarste electorale concurrentie krijgen.
Ook dit laat zien hoe een impact op de verkiezingen het zou hebben als Pieter Omtzigt echt met een eigen lijst aan de verkiezingen zou gaan deelnemen. Het geeft ook aan hoe volatiel in principe het electoraal is. Als een partij, die er (nog?) niet eens is, hoger scoort t.a.v. de electorale potentie dan enige andere partij, die er nu wel is.
Regeringscombinaties
Het is interessant om te zien welke combinatie de huidige kiezers van de verschillende partijen op dit moment het liefst zouden willen hebben als wel uitgegaan wordt van de bestaande combinatie. Dus welke partijen zou men erbij willen hebben naar de partij die men nu zou stemmen.
Alleen de VVD-kiezers zouden in meerderheid er geen partijen aan willen toevoegen. Bij D66 is dat slechts 23%.
Met rechtse partijen erbij wordt het meest gekozen (34%). Van de VVD kiezers zou 31% dat willen.
Een derde van de kiezers zouden linkse partijen toegevoegd willen zien aan de huidige combinatie. Onder de huidige D66-kiezers is dat 73%, Bij de huidige ChristenUnie kiezers is dat 30%.
Zowel links als rechts erbij wenst maar 6% van de kiezers.