Biden of Sanders?

Op de vraag welke presidentskandidaat bij de Democratische voorverkiezingen in de VS de voorkeur heeft, kiest een kwart van de Nederlanders Biden en een kwart Sanders. Wel zien we duidelijke verschillen naar huidig stemgedrag.

 

 

Als we Biden of Sanders t.o.v. Trump afzetten dan kiest 22% Trump en 63% Biden of Sanders. Dan zien we vrijwel geen verschil t.a.v. de mogelijke kandidatuur van Biden of Sanders. Dat lijkt in lijn te zijn met wat een sterk opkomende kiezersonderzoeker in de VS Rachel Bitecofer constateert in haar artikel “Hate is on the Ballot”.  Het gaat veel meer om wie je niet wilt hebben als president dan wie je wel wilt hebben.

In 2008 hebben we na Super Tuesday ook vragen gesteld over de kandidaten van dat moment.  Toen was 9% van de Nederlanders voor een Republikeinse kandidaat en 79% voor een Democratische. Hillary Clinton en Barack Obama stonden toen gelijk.

In 2004 was 11% van de Nederlanders voor Bush en 73% voor Kerry. 

We kunnen dus vaststellen dat de steun voor Donald Trump in Nederland groter is dan die voor andere Republikeinse Presidentskandidaten deze eeuw!

Terwijl in 2008 de PVV kiezers nog een grotere voorkeur hadden voor een Democratische kandidaat (53% tegen 31%), zien we nu onder kiezers van FVD en PVV een duidelijke voorkeur voor Trump (rond tweederde deel).
Bij kiezers van VVD en CDA is de score van Trump tussen de 10 en 20%. Bij de linkse partijen scoort Trump vrijwel 0%. Dat  partoon zien we nu ook bij die partijen in 2008.

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV