Stemming 23-1-2022: Na regeringsverklaring verliezen regeringspartijen nog eens 4 zetels

Terwijl de regeringspartijen vorige week samen al op een verlies van 21 zetels stonden, verloren ze in de week van de regeringsverklaring nog eens 4 zetels. De VVD ging 2 zetels naar beneden en staat nu nog maar op 23 zetels. D66 en CDA verloren er ieder 1 (naar resp. 18 en 6).

De winnaars waren deze week JA21 en Volt die ieder 2 zetels stegen (naar resp. 11 en 9).

Per partij met forse verschuivingen is dit het beeld:

  • De VVD houdt maar iets meer dan de helft van haar kiezers vast en wint er amper iets bij.
  • D66 houdt ook maar iets meer dan de helft van de kiezers vast, maar wint nog wel wat van CDA, PvdA en GroenLinks
  • CDA houdt nog maar 30% van de kiezers vast en wint er vrijwel niets bij.
  • JA21 wint vooral van VVD, CDA, PVV en SP.
  • Volt wint vooral van D66, CDA, GroenLinks en PvdA.
  • BBB wint vooral van CDA, VVD, FVD en PVV.

Daarnaast is het zo dat bij de partijen die minder dan 60% van de kiezers vasthouden, zoals VVD, D66 en CDA, het aandeel kiezers dat zegt nu niet te weten op welke partij te stemmen het hoogst (tussen 15% en 20%), Terwijl de partijen met lichte of grote winst maar 4% tot 10% kiezers hebben die nu zeggen niet te weten op welke partij te stemmen.

Het debat

Op de vraag wie men het beste vond tijdens het debat volgend op de regeringsverklaring sprong Pieter Omtzigt eruit. Op ruime afstand kwamen de volgende politici op een vrijwel gelijk niveau: Van der Plas, Wilders, Eerdmans en Marijnissen.

De andere deelnemers aan het debat volgden weer op ruime afstand, waaronder zowel Rutte als Hermans.

Op de vraag welke politici men het slechtste vond scoorde Wilders het hoogst, gevolgd door Rutte, Simons en Paternotte.

Pieter Heerma stond op beide lijstjes op vrijwel 0%.

 

56% vindt de Tweede Kamervoorzitter Bergkamp (vrij) slecht functioneren. Van degenen die D66 hebben gestemd zegt 50% dat.

Drie kwart van de kiezers vindt dat een kamerlid niet alles mag zeggen in de Tweede Kamer.

Kiezers van FVD vinden dat voor 10%, PVV 34%, BBB 57%. Bij de VVD is dat 95% en bij D66 is dat 100%.

 

54% vindt dat Wilders bij het debat over de scheef is gegaan met opmerkingen over hoofddoekjes in de kamer en met persoonlijk aanvallen. Bij zijn eigen aanhang en de kiezers van FVD is dat 5%. Bij BBB en JA21 23%.  Kiezers van de VVD en SP vinden dat voor 69%, en kiezers van GroenLinks en D66 voor 95%.

 

Een kwart van de kiezers vindt dat kamerleden mogen oproepen tot burgelijke ongehoorzaamheid. Bij FVD is dat 92%, PVV 53%, BBB 40% en JA21 25%. Bij de regeringspartijen en de PvdA ligt dat percentage tussen 5 en 10%. Volt scoort 13%, GroenLinks 22% en SP 29%.

PEIL.NL © NO TIES BV / VIEWTURE BV